Återförsäljare & partners
Stärk relationerna med era återförsäljare och partners
Gör era återförsäljare till ambassadörer
Våra lösningar är utformade för att omvandla era återförsäljare till engagerade ambassadörer för ert varumärke och era produkter, med hjälp av exklusiva belöningar och smarta incitament.
Poängbaserade belöningar
Genom att införa ett poängsystem som inte bara belönar försäljning, utan också kunskap och engagemang, skapas starkare incitament att välja ert varumärke framför konkurrenterna.
Engagemang och utbildning
Stimulera säljarnas prestation och produktkunskap med quizar och aktiviteter som belönas, vilket leder till effektivare försäljning och djupare produktförståelse.
Brett utbud av belöningar
Med ett brett utbud av belöningar skapar ni motivation hos alla anställda hos era återförsäljare. Tillsammans med Awardit kan ni utveckla en lösning som stärker partnerskap och driver långsiktig tillväxt.
Lojalitetsprogram för återförsäljare!
Vinn era återförsäljares lojalitet
Maximera försäljningen med vårt poängsystem
Kunskap och aktivitet utvecklar säljprestationen
Tävlingar, belöningar och uppskattning
Våra lojalitetsprogram bygger på en inkluderande filosofi där varje återförsäljare har möjlighet att “bli en vinnare”. För att addera lite extra spänning kan ni inkludera tävlingsmoment som exempelvis månadens säljare, månadens butik osv. Det bidrar till extra dynamik och engagemang i programmet.
En viktig motor i lojalitetsprogrammen är vår poängshop där poängen fungerar som digital valuta. Här finns allt från de senaste teknikprylarna till uppskattade presentkort, vilket garanterar att det finns något för alla. Genom att erbjuda ett brett utbud av belöningar kan ni tillgodose varje deltagares unika preferenser och ge dem frihet att välja när och hur de vill använda sina poäng.
Kontakta oss för mer information
Hör av er idag för att upptäcka hur våra lösningar för återförsäljare och partners kan skapa värde för ert företag!
Vad är ett lojalitetsprogram för återförsäljare?
Ett lojalitetsprogram för återförsäljare är ett anpassat Awardit koncept där vi hjälper uppdragsgivare som säljer via återförsäljare, partners, franchisetagare eller ombud. Ofta vill vår uppdragsgivare rikta programmet till återförsäljarens säljare eller berörda som i sin tur säljer till slutkund.
Hur lanserar vi ett program för återförsäljare?
Vad är fördelarna?
Poäng är det vanligaste systemet vi använder. Fördelarna med detta system är framför allt tre;
- Poäng som måttstock ger er flexibilitet att mäta i princip vad som helst. Normalt mäter man försäljning eller inköp (transaktion), men med poäng kan man även mäta beteende, aktiviteter och kunskap. Det vill säga KPI:er som indirekt påverkar transaktionen.
- Genom att använda poäng får ni kunderna att investera i er som partner/ återförsäljare. Har en kund väl börjat samla poäng, är chansen stor att de väljer er i stället för era konkurrenter. Detta gör att ni tar bort fokus på pris och rabatt.
- Poäng är också en del av gamification som gör det enkelt att sätta upp leader boards, ranking m.m. som uppmuntrar medlemmarna till större engagemang.
Vilka fördelar kan vi förvänta oss av att delta?
Vad kan man ge poäng för förutom försäljning och inköp?
Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser, men normalt i våra ÅF program är att man ger poäng för skyltning och display. Återförsäljaren tar en bild med mobilkameran, laddar upp bilden och får poäng. Vår uppdragsgivare får en bra validering och dessutom en bra bild-bank för hur deras butiksmaterial används.
Andra områden som kan ge poäng är att värva nya återförsäljare eller komma med förbättringsförslag, vilket är det högsta steget på lojalitetsstegen.
Poäng kan också användas för att styra försäljningen mot sortiment med högre marginaler, kommunicera nyheter eller få ut hyllvärmare där man exempelvis ger dubbla poäng under en begränsad period.
Poäng kan också användas för att inhämta kunskap om vad kunderna känner till och tycker om era produkter, te x genom enkätundersökningar där medlemmar får poäng för att besvara frågor. Poäng-belöningen blir då ett verktyg som kan användas för att öka svarsfrekvensen och värdet i enkäten.
Det finns många aktiviteter som indirekt påverkar försäljningen eller merförsäljningen som med fördel kan belönas med poäng.
När är det bäst att lansera?
Som alltid är timing viktig. Här finns förstås många parametrar m h t säljcykler m.m. En viktig aspekt är att allt inte måste lanseras på en gång. Det viktiga är att det är enkelt och kul. Sedan kan man med fördel lansera nya moment och områden successivt, så att medlemmar märker att det finns en dynamik i programmet.
En annan viktig del är att ha en intern kick-off så att alla säljare och övrig personal som arbetar med era kunder får kunskap om lojalitetsprogrammet, förstår syftet och vilka fördelar de får av programmet. Lika viktigt är det att löpande arbeta med uppföljning och kommunikation runt programmet för att behålla medlemmarnas engagemang.
Kan vi ersätta en säljtävling med ett lojalitetsprogram eller vad är skillnaden?
Ja, självklart kan ni ersätta en säljtävling med ett lojalitetsprogram. Grundprincipen för en säljtävling är att den är tidsbegränsad, te x en tävlingsperiod från 1 mars till 30 juni. Ett lojalitetsprogram har inte denna tidsbegränsning utan löper kontinuerligt för att skapa långsiktiga effekter.
En annan viktig skillnad är att de flesta säljtävlingar också har en begränsning i antal vinnare och ofta med ett bestämt “prisbord” eller resmål med begränsade platser. I ett lojalitetsprogram är ofta alla vinnare utifrån att alla får poäng utifrån egen prestation.
Vi har ett flertal exempel på uppdragsgivare som drivit egna säljtävlingar som vi sedan utvecklat till lojalitetsprogram. Ganska ofta har vi då byggt in säljtävlingar i lojalitetsprogrammet för att skapa dynamik i kommunikationen och hjälpa till att stärka försäljningen under viktiga säljperioder.
Är det en del av marknadsföringsstrategi eller säljstrategi?
Ett lojalitetsprogram är definitivt en del av er marknadsföringsstrategi. Läs gärna vårt Whitepaper Lojalitet som en del av din marknadsföringsstrategi, men det är också en del av er säljstrategi. Genom att ge poäng för rätt beteende, utvalda KPI:er m.m. är ett lojalitetsprogram i högsta grad också ett ”styrmedel” för att få återförsäljarna och deras säljare att prestera utifrån mål och syfte med programmet.
Hur budgeterar vi och beräknar ROI?
Det finns flera svar beroende av vilket syfte och mål ni har med programmet. Om ni exempelvis har som mål att öka försäljningen behöver ni tänka på hur mycket ni kan avsätta i poängbonus. Vad som avsätts i poängbonus är beroende av vilken marginalstruktur ni har för de produkter ni vill öka försäljningen på. Ju högre produktmarginal desto högre poängbonus kan ni ge. Rätt beräknat kan man hitta en nivå där kostanden för att driva ökad försäljning också utmynnar i ökad lönsamhet. Här finns många varianter som vi gärna berättar mer om vid ett möte.
Lika viktigt är att fundera på vilka aktiviteter, beteenden och kunskap som påverkar ovan. Här gäller det att välja ut de viktigaste KPI:erna. Det kan vara aktiviteter som redan sker idag, men där nya aktiviteter i lojalitetsprogrammet skapar högre effekt. Exempelvis om en återförsäljare tipsar om en ny kund och hjälper er med detta ”säljarbete” kan ni vara ganska frikostig med poäng, då det förmodligen skulle bli väsentligt dyrare om en egen säljare skulle göra samma arbete. Ett annat exempel kan vara att ge poäng för att återförsäljaren, om det är butiksverksamhet, exponerar ert varumärke och erbjudande på ett bättre sätt. Att poängsätta denna typ av aktivitet kan innebära att material som annars inte hade exponeras verkligen exponeras i butiken. Här finns oändligt många exempel beroende på vad ni säljer och vilken typ av återförsäljare i arbetar med.
Beroende på syfte och hur ni poängsätter är en rimlig ROI-tid på investeringen mellan 6 och 18 månader. Vi driver flera program som är helt självfinansierade.
Vad ska jag tänka på när det gäller legala och skattemässiga aspekter?
Här finns flera aspekter att ta hänsyn till och det är viktigt att ni har tydliga medlemsvillkor eller officiella regler för lojalitetsprogrammet.
Viktigt att det i medlemsvillkoren framgår att det är återförsäljaren som juridiska personen som är officiell medlem och som äger poängen i programmet. Om återförsäljarens säljare bjuds in måste detta ske via företrädaren för återförsäljaren och då är dessa deltagare i programmet. Här finns flera skrivningar och en del juridik att beakta.
Vidare är det förstås viktigt att det framgår att programmet hanteras utifrån GDPR regelverket. Beträffande de skattemässiga aspekterna finns det även här flera parametrar att ta hänsyn till. Dessa styrs av vilken typ av belöningar som finns med i programmet och hur dessa kan intjänas. Awardit anlitar flera konsulter och experter inom området för att leverera vederhäftiga regelverk. Kontakta oss gärna för mer information.
Upptäck alla tjänster i samma kategori
För företag
Ett smart utformat lojalitetsprogram kan bli ert främsta strategiska verktyg för att nå affärsmål och stärka relationen med era kunder. Det blir mer än bara en förmån – det skapar tillhörighet och bygger förtroende.
För konsumenter
I en bransch med standardiserade lösningar och hård priskonkurrens är nyckeln att skapa starkare relationer med era kunder. Awardit erbjuder ett komplett ekosystem av tjänster som bygger kundlojalitet, från heltäckande lösningar till verktyg som stärker era befintliga system.
Återförsäljare & partners
Med Awardits lösningar kan ni förvandla era återförsäljare till engagerade varumärkesambassadörer. Genom effektiva belöningsstrategier stärker ni relationerna och driver försäljningen framåt.
Poängshop
En poängshop ger kunderna friheten att använda sina poäng som de vill och kan samtidigt stärka relationen till ert varumärke. Rätt utformad blir den ett kraftfullt verktyg för att öka engagemanget och främja interaktionen med era kunder.
Partnerförmåner
Stärk kundrelationerna med förmåner från hundratals partners – utan extra kostnad. Med Awardits partnerprogram höjer ni värdet för era kunder och skapar fler möjligheter till positiv kommunikation, vilket gynnar både er och era kunder.
Se hur vi hjälpt andra
Ahlsell
Sedan 2005 driver Awardit Ahlsells lojalitetsprogram, som riktar sig till Ahlsells SME-kunder
Englund-gruppen Flooring AB
Englund-gruppen Flooring AB har fått ökad merförsäljning och förbättrad lönsamhet.
Entercard
Entercard önskade ett program till deras egna varumärke re:member som gav mervärde till kreditkortskunder.
Ta reda på mer!
Läs om hur Awardit har bidragit till andra företags framgångar och hitta inspiration i vår kunskapsbank!