Sex strategier för att skapa ett effektivt lojalitetsprogram

Det är mer kostsamt att försöka skaffa nya kunder jämfört med att behålla de kunder du har och vårda er relation.

Detta är en av flera anledningar till att fler företag skapar lojalitetsprogram, vilket är ett verktyg som du kan använda dig av för att stärka lojaliteten hos de kunder du har. Vi ger dig sex strategier som du kan använda för att skapa ett bra lojalitetsprogram.

1. Börja med en väletablerad plan för ditt lojalitetsprogram

Det finns många vägar för dig att gå när du ska skapa lojalitetsprogrammet. Istället för att försöka komma på ett eget sätt så är det bättre att välja en väletablerad plan som redan har fungerat för andra. Det finns gott om program både för företag som har många mindre kunder, bedriver en e-handel och även för dig som vill skapa ett program för att öka personallojaliteten.

2. Var kreativ med dina poäng för ditt lojalitetsprogram

De moderna lojalitetsprogrammen går oftast ut på att de som använder programmet får poäng. Det kan handla om att de får poäng baserat på hur mycket de köper men du kan alltid försöka vara mer kreativ med poängen. Du kan exempelvis belöna personer som gör ett bra jobb, marknadsför ditt varumärke på ett roligt sätt eller kanske på något annat sätt som passar just din verksamhet. Försök att belöna handlingar som hjälper dig att nå ett mål, exempelvis ökad försäljning inom ett visst område.

3. Erbjud innovativa belöningar

På samma sätt som du kan låta kunderna få poäng på kreativa sätt kan du även erbjuda innovativa belöningar. Försök att koppla det till händelser i världen eller inom just din bransch. Den allra vanligaste belöningen är att lojala kunder får ett sänkt pris. Du kan säkert komma på andra belöningar som är kreativare eller roligare än detta. Under en riktigt varm sommar kan en av belöningarna vara en fläkt av mycket hög kvalitet. Försök att även koppla belöningen till verksamheten eller branschen.

4. Använd sociala medier för att skapa en stark gemenskap

Ett community kan leda till fantastiskt lojala kunder som inte bara bidrar med sin lojalitet utan även kan skapa värde på många andra sätt, från produktutveckling till marknadsföring och mycket mer. Sociala medier är ett utmärkt verktyg för att skapa en gemenskap mellan företaget och kunderna, under förutsättningen att den används på rätt sätt.

5. Anordna event för att visa dina kunder uppskattning

Ett event är ett utmärkt sätt att belöna lojala kunder. Det finns många sätt att göra detta på. Du kan exempelvis bjuda in kunderna för en gratis föreläsning eller en företagsfest. Du kan även anordna mer kreativa event. Vad skulle hända om du bokade en hel biosalong för dina kunder och deras familjer? Ett filmevent för 50 personer, inklusive förtäring, kan ligga på runt 16 000 kronor. Detta är en betydligt mer minnesvärd belöning som både leder till stärkt lojalitet och som även får kunderna att prata med andra om händelsen. Ett event kan även se ut på ett annat sätt, exempelvis en middag eller en företagsfest.

6. Anlita en byrå om du behöver hjälp med att skapa ett lojalitetsprogram

Att skapa ett bra lojalitetsprogram eller ett kreativt belöningsprogram är oftast ganska komplicerat och det tar framförallt lång tid. Ett bra tips är att helt enkelt göra det så lätt som möjligt för dig själv. Anlita ett företag som kan ta hand om allt detta åt dig eller som kan skräddarsy ett program utefter just din verksamhet och dina behov. Lojalitetsprogrammen är inget nytt inslag, många företag har lyckats väl med sina satsningar. Om du också vill lyckas med ditt program kan du med fördel vända dig till en specialiserad byrå så tidigt som möjligt.

Utforska mer

Så motiverar du Millennials

Lojalitetsprogram som strategiskt verktyg

Presentkort som fly-wheel för tillväxt